CURIOSITY CABINETS: MEDICINAREBERGET
Statens Konstråd
Natrium, Göteborgs Universitet
2021-2023
I gestaltningen Curiosity Cabinets: Medicinareberget har jag utgått från platsen Medicinareberget som en geologisk fond eller resonansbotten. I gestaltningen utgår jag från mineraler som finns i människokroppen och som även utvinns ur mark, jord och berg för att bygga våra samhällen. Genom att använda kuriosakabinettet som koncept har jag velat föra tankarna tillbaka till en förvetenskaplig världsbild där världen inte var lika uppdelad i fakta och fantasi, naturvetenskap och magi. Med fakta som grund har jag genom ett konstnärligt arbete velat ta fasta på de magiska sammanhangen och de oväntade kopplingarna. Jag vill visa på vår samhörighet med det vi ser som icke mänskligt och i många fall icke levande.
I Curiosity Cabinets: Medicinareberget har jag utgått från de människor (ca 3600) som kommer att verka i byggnaderna och deras innehåll av mineraler och grundämnen som länkar oss människor inte bara till en annan materialitet eller mineral utan även till andra arter, näringskedjor, geopolitiska sammanhang och historier. Mitt intresse och fokus i detta anbud ligger i väven, sammanflätningarna och relationerna men även hierarkierna inom dessa och var vi drar gränserna för det mänskliga gentemot det så kallade icke mänskliga och för det vi ser som levande och icke levande.
Jag vill även nämna Karen Barads tankar om intra-aktion och beroende som grundförutsättningar för allt liv som påverkat mig och mitt arbete. Även hon en forskare med sin bas i naturvetenskapen (kvantfysik) där hon resonerar att en partikel alltid påverkas och förändras av omkringliggande partiklar och på så sätt aldrig i egentlig mening kan förstås som enskild. Barad diskuterar sammanlänkandet av all materia som en förutsättning för liv. Hon ser även en sammanlänkning av tidsrymder i materian vilket är något som återspeglas i de tankebanor som format min gestaltning.
Gestaltningen Curiosity Cabinets: Medicinareberget består av ett stort fristående monumentalt salstenskabinett och fem stycken mindre kabinett med mineraler som kommer att vara integrerade i byggnadens väggar.
Det stora saltkabinettet Curiosity Cabinet (Salt/Natrium 360 kg): Shifting Continents är en självformande skulptur i ständig förändring. Den kommer från början bestå av en 360 kilos saltsten där det varje dag droppar sötvatten som sakta löser upp stenen och frigör de tätt sammanpackade saltmolekylerna till att bilda en mättad saltlösning. Ur denna saltlösning kommer det löpa trådar där det under en tidskrävande process kommer att bildas saltkristaller. Under en estimerad tidsperiod på omkring 30-40 år kommer materian förflyttas från saltstenen till att bli saltkristaller. Det blir en långsam laboration som knyter an till byggnadens verksamhet av kunskap och forskning i ständig förändring.
De mindre inbyggda kabinetten består även de av samma mängd mineral som de männsikor som flyttar in i byggnaden Natrium. Mineralerna jag har valt är: Järn, Kisel, Koppar, Guld och Litium. De har alla en viktig anknytning till samtiden och är intressanta ur ett geopolitisk, samhälleligt, historiskt och idémässigt perspektiv. De är alla viktiga byggstenar i oss men är minst lika viktiga byggstenar i den globala ekonomin, samhällsbyggnaden och byggandet av idéer om en framtid. Jag vill även i dessa kabinett föreställa mig en temporalitet. Hur nämnda mineraler och synen eller föreställningen om dem och brukandet av dem kan komma att förändras över tid.